C. V. I.

Un centru de viata independenta NU are regim de spital sau de azil.

Un centru de viata independenta este un asezamant in care beneficiarul (tanarul cu dizabilitati fizice) sta temporar. Fiecare beneficiar vine cu o anumita dorinta personala (ex. sa fie invatat cum poate calca rufele, cum poate gati etc. – sezand in fotoliul rulant) si este instruit cum si ce trebuie sa faca pentru a reusi acestea. Instructori vor fi tot persoane cu dizabilitati similare cu cele ale persoanei instruite, in ciuda carora, stiu si pot sa fie independente (adica gatesc, spala, se imbraca singure, profeseaza o meserie etc.).

Usor se poate observa ca sunt persoane cu dizabilitati similare si cu mod de viata diferit. Unele pot conduce un autoturism – in timp ce altele se rusineaza a iesi din casa. Acest tip de ajutor reciproc (numit Peer Counseling) are rezultate deosebite in tarile in care se practica. Un “Peer” prin impartasirea propriei experiente ajuta persoana aflata in aceeasi situatie cu a sa (dar care intampina dificultati in viata de zi cu zi) sa iasa la liman,

Acesta este scopul realizarii Centrului de Viata Independenta – conceput ca un ansamblu de 6 garsoniere, bucatarie, restaurant, 3 sali de cursuri, creand astfel oricarui beneficiar impresia ca are propria locuinta pe care trebuie sa o administreze singur, iar in ansamblu, intregul centru va fi o comunitate in care se va exersa comportamentul in relatiile dintre vecini, colegi, prieteni, parteneri.

In viziunea noastra, IHTIS – ARHIPERA – FUNDATIA SOROS, Centrul de Viata Independenta isi propune sa devina un reper in Satul Dumeni, nu prin gabarit, ci prin functinea sa si prin comunicarea vizuala a acestei funvctiuni la nivelul intregii comunitati.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s